בן ציון וינצלברג ומגדלי הזיתים בישראל: "ההחלטה של ועדת המכסות במשרד הכלכלה, מעוררת תמיהות רבות"
החקלאים ומגדלי הזיתים בישראל תוקפים את החלטת משרד הכלכלה והתעשייה שפורסמה היום, בדבר שיטת חלוקת מכסות שמן הזית לשנת 2018.
כאמור, ועדת המכסות החליטה לחלק את מכסות יבוא שמן הזית לשנת 2018 בשתי הקצאות נפרדות:
הראשונה, בינואר 2018 מתייחסת להקצאות של כ-350 טון ממכסת היבוא מירדן ועוד 225 טון ממכסת היבוא מהאיחוד האירופי וההקצאה השנייה, שאמורה להתקיים באפריל 2018, במסגרתה תחלק הועדה את יתרת ההקצאה לשנת 2018 (2325 טון) על בסיס נתוני נתחי שוק ברבעון הראשון של 2018, בהתבסס על מדד נילסן, כאשר השחקנים המובילים מבחינת תפיסת נתחי שוק ברבעון הראשון של 2018, יקבלו את ההקצאות הגדולות ביותר.
חקלאים ומגדלים רבים מענף הזית הביעו תרעומת בעקבות ההחלטה וטוענים כי "הסכם לייבוא שמן זית ללא מכס, שנחתם בין משרד החקלאות למשרד הכלכלה, במטרה להוריד את מחיר שמן הזית לצרכן, נוצל למתן הטבות של 13 מיליון שקל, כאשר הזוכים הגדולים הם מובילי השוק יד מרדכי שטראוס, זיתא ויסוצקי ושמן תעשיות ואין ספק שהפחתת המכס לא תגיע לצרכן אלא תישאר בכיסי היבואנים".
החקלאים והיצרנים הקטנים מתלוננים על כך כי "עשרות מותגים בינוניים וקטנים יאבדו כל סיכוי להתחרות, בענקים, מה שגם ככה על גבול הבלתי אפשרי. בנוסף למובילי השוק זכו בפרס המפוקפק גם 3 הרשתות הגדולות. שביחד יקבלו הטבות בכ-3.5 מיליון שח, מתוך העוגה".
המגדלים נפגעו מאד בעקבות ההחלטה וטוענים "החקלאים כרגיל, ימשיכו להיות מנוצלים, ויישארו עם מלאים של שמן זית איכותי, בזמן שענקי המזון מייבאים כ-2.3 מיליון ליטר במחיר מוזל ובאיכות לא ברורה. ההחלטה של ועדת המכסות במשרד הכלכלה, מעוררת תמיהות רבות. החלטה ששוב נותנת לשולטים בשוק המזון כוח, וכסף על חשבון היצרנים הקטנים והחקלאים.
מענף הזית נמסר כי הם תומכים בחקלאים וביצרני שמן הזית המקומיים והדגישו כי חלק ממכירות שמן הזית בישראל אינו מבוצע ברשתות השיווק ולכן מדד החלוקה המבוסס על מדד נילסן יפגע ביצרנים הקטנים והבינוניים.
בן ציון וינצלברג אחד המגדלים מסר: "שוק שמן הזית הישראלי, הוא שוק שבו מתחרים מעל ל-100 מותגים, שרובם קטנים ובינוניים, הנשענים על השמן הישראלי האיכותי. המותגים הגדולים, בניסיון מתמיד לשפר את רווחיותם, מפעילים לחצים ומצליחים לזכות במכסות פטורות מכס לייבוא שמן זית. שנה אחר שנה נשחק מעמדם של החקלאים בענף ושל המותגים הנאמנים לשמן הישראלי, עובדה שהביאה לעקירות של מאות אלפי עצים בשנים האחרונות. האדמה, העצים, המסורת, כלכלת המשקים הקטנים, האיכות, הסמל, הציונות – אלו ועוד אינם מצליחים לעמוד אל מול הכוח וההשפעה של המושכים בחוטים".